FRUKTOTERAPIA (FRUCTOTHERAPY)

WZMOCNIJ SWÓJ ORGANIZM Z POMOCĄ OWOCÓW

ZDROWIE PŁYNIE Z NATURY – POZNAJ OWOCOWĄ TARCZĘ OCHRONNĄ DLA TWOJEGO ORGANIZMU.


PIERWSZY TAKI KURS W POLSCE

START CZERWIEC 2025

OPIS KURSU

TEMAT: Fruktoterapia (Fructotherapy) – wzmocnij swój organizm z pomocą owoców.  – nr kursu: 0225/02

REKRUTACJA: do 23.05.2025 r.

PROWADZĄCY: dr n. biol. Henryk Różański, dr n. biol. Dominik Wróbel

FORMA KURSU: e-learning – kurs prowadzony jest w całości on-line

HARMONOGRAM WYKŁADÓW*:

1.
14.06.2025 r. 08:00 – 12:00 (przerwa 10:00 – 10:15)
2.
13.09.2025 r. 08:00 – 12:00 (przerwa 10:00 – 10:15)
3.
11.10.2025 r. 08:00 – 12:00 (przerwa 10:00 – 10:15)
4.
15.11.2025 r. 08:00 – 12:00 (przerwa 10:00 – 10:15)
5.
06.12.2025 r. 08:00 – 12:00 (przerwa 10:00 – 10:15)

*Planowane daty spotkań on-line mogą ulec zmianie. W przypadku zaistnienia okoliczności mogących mieć wpływ na ww. harmonogram Kursu, Uczestnicy bezzwłocznie będą informowani przez Organizatora mailem i/lub telefonicznie.

PROFIL UCZESTNIKA:

Do udziału w Kursie Fruktoterapia zapraszamy osoby, które chcą zdobyć i poszerzyć swoją wiedzę nt. cech botanicznych drzew i krzewów owocowych, pochodzenia omawianych owoców, składu chemicznego, wartości odżywczych i właściwości farmakologicznych ponad 170 różnych owoców.

WARTOŚCI SZKOLENIA: 

Owoc – Fructus jest organem złożonym. W jego tworzeniu bierze udział zalążnia słupka, niekiedy również inne części kwiatu, np. okwiat, liście przykwiatowe i dno kwiatowe. Te owoce, które powstają tylko ze słupka noszą nazwę owoców właściwych. Natomiast te, które wykształcają się z dodatkowych części kwiatu określane są mianem owoców szupinkowych, albo owoców rzekomych, np. u dzikiej róży.

Owoce zawierają liczne substancje odżywcze oraz lecznicze. Zawsze miały ogromne znaczenie dla gospodarki człowieka. Stanowią źródło pokarmu i leków. Bogate
są w witaminy, sole mineralne, kwasy organiczne, flawonoidy, a niektóre zawierają olejki eteryczne, alkaloidy, garbniki, irydoidy, glikozydy fenolowe, saponiny, żywice, gumy i szereg innych metabolitów. Część owoców jest zasobna w cukry, inne natomiast posiadają wysoką zawartość tłuszczów lub białek.

Farmakopee różnych krajów obejmują monografie rozmaitych owoców, jako surowców zielarskich, np. Farmakopea Szwajcarska XII z 2023 roku zawiera monografię Caricae Fructus, czyli owocu figowca, Farmakopea Polska XIII z 2023 roku uwzględnia monografię owocu kardamonu – Amomi Fructus. Owoce jako surowce oficjalne były i nadal
są stosowane do wyrobu różnych leków. Część owoców została wykreślona ze współczesnych farmakopei.

Większość owoców to produkty spożywcze. Wiele drzew i krzewów owocowych jest zatem uprawianych w krajach, których klimat na to pozwala. Sporo owoców jest też obecnie mało popularnych i sporadycznie używanych w lecznictwie, część ma tylko znaczenie w medycynie ludowej danego kraju.

Celem kursu jest przedstawienie rzetelnej, praktycznej i skondensowanej wiedzy na temat właściwości i możliwości zastosowania poszczególnych owoców w leczeniu
i profilaktyce chorób oraz niedoborów składników pokarmowych. Nie zostanie pominięty temat zastosowania owoców w pielęgnowaniu skóry. Poruszone zostaną też kwestie związane ze znaczeniem owoców w dietetyce. Omówione zostaną wybrane diety owocowe, polecane w leczeniu różnych chorób i zaburzeń metabolicznych. Podane będą przepisy na przygotowanie przetworów i preparatów z owoców. Kurs umożliwi Słuchaczom usystematyzowanie informacji na temat  owoców jadalnych
i leczniczych, pochodzących z upraw oraz pozyskiwanych z naturalnych stanowisk ich występowania.

CO OTRZYMASZ JAKO UCZESTNIK SZKOLENIA:
>
możliwość uczestniczenia w kursie on-line na żywo (łącznie 25 godzin lekcyjnych) na platformie Zoom
> linki do nagrań z poszczególnych spotkań wykładowych dla uczestników kursu dostępne będą po 14 dniach od dnia ich zakończenia. Wszystkie linki do nagrań będą aktywne przez cały czas trwania kursu.
> zajęcia prowadzone przez 2 wykładowców jednocześnie
> dostęp do panelu użytkownika na platformie ActiveNow
> możliwość uczestniczenia w sesji pytań na zakończenie wykładów
> certyfikat poświadczający udział w  kursie po zdanym egzaminie końcowym lub zaświadczenie o uczestnictwie w kursie
> kontakt z organizatorem od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 – 16:00

PŁATNOŚCI:

KOSZT KURSU: 3 000,00 PLN*

Wszystkie wpłaty dokonywane przez Użytkownika w celu uiszczenia należności za udział w Kursie są dokonywane wybraną przez Użytkownika dostępną w Serwisie metodą płatności on-line, tj. przelew bankowy lub Tpay. Odbiorcą końcowym płatności za udział w kursie każdorazowo będzie AdiFeed Sp. z o.o.

  • Konto AdiFeed Sp. z o.o. dla wpłat w PLN: ING PLN 21 1050 1025 1000 0090 8197 1583
  • Konto AdiFeed Sp. z o.o. dla wpłat w EUR: ING EUR 42 1050 1025 1000 0090 8386 6682

W tytule przelewu należy podać: imię i nazwisko oraz nr KURSU.

*Organizator informuje, że istnieje możliwość płatności w ratach wg poniższego harmonogramu:

I rata 1 000,00 PLN opłata rekrutacyjna (zaliczka bezzwrotna):
płatna po wysłaniu formularza zgłoszeniowego
II rata 500,00 PLN opłata do dnia 05.09.2025 r.
III rata 500,00 PLN opłata do dnia 03.10.2025 r.
IV rata 500,00 PLN opłata do dnia 07.11.2025 r.
V rata 500,00 PLN opłata do dnia 01.12.2025 r.

RABATY:

      • ABSOLWENTOM AKADEMII DR RÓŻAŃSKIEGO PRZYSŁUGUJE RABAT 500,00 PLN OD CENY REGULARNEJ

Organizator Kursu zastrzega sobie prawo do uruchomienia Kursu po osiągnięciu w procesie rekrutacji minimalnej liczby Uczestników Kursu, tj. 100 osób. W przypadku odwołania przez Organizatora Kursu, każdej osobie która uiściła opłatę rekrutacyjną zostanie zwrócona pełna kwota zapłaconej raty na warunkach określonych w Regulaminie, tj. w ciągu 14 dni od powzięcia takiej decyzji przez Organizatora Kursu.
Uczestnikowi, który dokonał pełnej jednorazowej opłaty za udział w Kursie, Organizator
Kursu
w przypadku odwołania zwróci pełną kwotę dokonanej wpłaty na warunkach określonych w Regulaminie, tj. w ciągu 14 dni od powzięcia takiej decyzji przez Organizatora Kursu.

TEMATYKA KURSU

  • I Morfologia i anatomia owoców. Powstawanie owoców.
  • II Metabolity pierwotne i wtórne występujące w owocach.
  • III Właściwości odżywcze i farmakologiczne owoców. Sposób ich stosowania i przetwarzania. Podstawy fruktoterapii i receptury. Preparaty z owoców. Przetwory owocowe.
  • IV Owoce w dietetyce.
  • V Owoce w kosmetyce.
  • VI Owoce w medycynie dawnej i współczesnej.
  • VII Szczegółowe omówienie następujących owoców:
    • Fructus Abelmoschi – owoc piżmianu
    • Fructus Aceris – owoc klonu
    • Fructus Actinidiae – owoc kiwi
    • Fructus Aethusae – owoc blekotu
    • Fructus Agni casti – owoc niepokalanka
    • Fructus Alchemillae – owoc przywrotnika
    • Fructus Alkekengi – owoc miechunki
    • Fructus Alni – owoc olszy (olchy)
    • Fructus Amelanchier – owoc świdośliwy
    • Fructus Ammi visnagae (Ammeos visnagae fructus) – owoc aminka egipskiego
    • Fructus Amorphae – owoc indygowca zwyczajnego (amorfy)
    • Fructus Anthrisci – owoc trybuli
    • Fructus Bidentis – owoc uczepu
    • Fructus Bromeliae (Ananassae) – owoc ananasa
    • Fructus Anethi – owoc kopru
    • Fructus Angelicae – owoc dzięglu
    • Fructus Archangelicae – owoc arcydzięgla
    • Fructus Anisi – owoc anyżu
    • Fructus Anisi stellati – owoc anyżu gwiadkowego (badianu)
    • Fructus Apii – owoc selera
    • Fructus Arbuti – owoc chróściny (drzewo poziomkowe, drzewo truskawkowe)
    • Fructus Aroniae – owoc aronii
    • Fructus Aurantii immaturus – niedojrzały owoc pomarańczy
    • Fructus Berberidis – owoc kwaśnicy (berberysu)
    • Fructus Betulae – owoc brzozy
    • Fructus Cannabis – siemię konopne
    • Fructus Capsici – owoc papryki
    • Fructus Capsici annui – owoc papryki ostrej (pieprzowca rocznego)
    • Fructus Cardamomi – owoc kardamonu
    • Fructus Caricae papayae – owoc melonowca (papaja)
    • Fructus Carpini – owoc grabu
    • Fructus Carvi – owoc kminku
    • Fructus Castaneae – owoc kasztana jadalnego
    • Fructus Catalpae – owoc surmii (katalpy)
    • Fructus Ceratoniae – owoc szarańczynu
    • Fructus Chaenomeles – owoc pigwowca
    • Fructus Citri aurantifoliae – owoc limonki
    • Fructus Citri aurantia amari – owoc pomarańczy gorzkiej
    • Fructus Citri decumae (racemosae) – owoc grejpfruta
    • Fructus Autantii dulcis – owoc pomarańczy słodkiej
    • Fructus Citri bergamottae – owoc bergamotki
    • Fructus Citri grandis – owoc pomelo
    • Fructus Citri limonii – owoc cytryny
    • Fructus Citri reticulatae – owoc mandarynki
    • Fructus Citrulli – owoc arbuza
    • Fructus Cocois – owoc palmy kokosowej
    • Fructus Colocynthidis – owoc burzanki lekarskiej
    • Fructus Coriandri – owoc kolendry
    • Fructus Corni – owoc derenia
    • Fructus Coryli – owoc leszczyny
    • Fructus Cotini – owoc perukowca
    • Fructus Cotoneasteris – owoc irgi
    • Fructus Crataegi – owoc głogu
    • Fructus Cubebae – owoc pieprzu kubeba
    • Fructus Cucumis – owoc ogórka
    • Fructus Cucurbitae – owoc dyni
    • Fructus Cucurbitae peponis var. giromontiinae – owoc cukini
    • Fructus Cumini cymini – owoc kminu rzymskiego
    • Fructus Cydoniae – owoc pigwy
    • Fructus Cynosbati – owoc dzikiej róży (Fructus Rosae)
    • Fructus Dactyli – owoc palmy daktylowej
    • Fructus Dauci – owoc marchwi
    • Fructus Ebuli – owoc bzu hebdu
    • Fructus Echinocystis (Echinocystidis) – owoc kolczurki
    • Fructus Elaterii (Fructus Ecbalii) – owoc oślego ogórka
    • Fructus Empetri – owoc bażyny
    • Fructus Euonymi (Evonymi) – owoc trzmieliny
    • Fructus Fagi – owoc buku
    • Fructus Fici – owoc figowca
    • Fructus Foeniculi – owoc kopru włoskiego
    • Fructus Forsythiae – owoc forsycji
    • Fructus Fragariae – owoc poziomki
    • Fructus Frangulae – owoc kruszyny
    • Fructus Fraxini – owoc jesionu
    • Fructus Heraclei – owoc barszczu
    • Fructus Hippocastani – owoc kasztanowca
    • Fructus Hippophae – owoc rokitnika
    • Fructus Humuli – owoc chmielu
    • Fructus Hylocerei – owoc pitaja
    • Fructus Ilicis aquifolii – owoc ostrokrzewu kolczastego
    • Fructus Impatiens (Impatiensis) – owoc niecierpka
    • Fructus Juglandis – owoc orzecha włoskiego
    • Fructus Juniperi – owoc jałowca (szyszkojagoda jałowca, Bacca Juniperi)
    • Fructus Koelreuteriae – owoc roztrzeplinu
    • Fructus Lauri – owoc wawrzynu
    • Fructus Levistici – owoc lubczyku
    • Fructus Ligustri – owoc ligustru
    • Fructus Litchi owoc liczi
    • Fructus Lonicerae – owoc wiciokrzewu
    • Fructus Lonicerae kamtschaticae – owoce wiciokrzewu jadalnego (jagoda kamczacka)
    • Fructus Maclurae – owoc żółtnicy
    • Fructus Magnoliae – owoc magnolii
    • Fructus Mahoniae – owoc mahonii
    • Fructus Mali – owoc jabłoni
    • Fructus Mangiferae indicae – owoc mango indyjskiego
    • Fructus Garciniae – owoc mangostanu właściwego (garcinia)
    • Fructus Mei – owoc wszewłogi
    • Fructus Mespili – owoc nieszpułki
    • Fructus Momordicae – owoc balsamki
    • Fructus Mori – owoc morwy
    • Fructus Musae – owoc bananowca (banan)
    • Fructus Myrobalani (Myrobalanen, Fructus Chebulae) – owoc migdałecznika chebułowca
    • Fructus Myrtilli – owoc borówki czernicy
    • Fructus Oleae – owoc oliwki
    • Fructus Opuntiae – owoc opuncji
    • Fructus Ostryae – owoc chmielograbu
    • Fructus Oxycocci – owoc żurawiny
    • Fructus Paliuri spinae-christi – owoc dwukolczaka
    • Fructus Papaveris immaturus – niedojrzałe makówki
    • Fructus Paridis – owoc czworolistu
    • Fructus Parthenocissi – owoc winobluszczu
    • Fructus Passiflorae – owoc męczennicy
    • Fructus Pastinacae – owoc pasternaku
    • Fructus Paulowniae – owoc paulownia
    • Fructus Perseae – owoc awokado
    • Fructus Petroselini – owoc pietruszki
    • Fructus Phaseoli sine semine – strączki fasoli bez nasion
    • Fructus Phellandri – owoc kropidła wodnego
    • Fructus Emblicae – owoc liściokwiatu garbnikowego
    • Fructus Pimentae – owoc korzennika lekarskiego
    • Fructus Piperis nigri – owoc pieprzu
    • Fructus Platani – owoc platanu
    • Fructus Polygonati – owoc kokoryczki
    • Fructus Populi – owoc topoli
    • Fructus Pruni armeniacae – owoc moreli
    • Fructus Pruni avii – owoc czereśni ptasiej
    • Fructus Pruni cerasi – owoc wiśni
    • Fructus Pruni divaricatae – owoc ałyczy
    • Fructus Pruni domesticae – owoc śliwy domowej
    • Fructus Pruni laurocerasi – owoc laurowiśni
    • Fructus Pruni padi – owoc czeremchy
    • Fructus Pruni persicae – owoc brzoskwini
    • Fructus Pruni spinosae – owoc tarniny
    • Fructus Psidi – owoc gujawy (gruszli, guava)
    • Fructus Punicae – owoc granatu
    • Fructus Pyri – owoc gruszy
    • Fructus Querci – owoc dębu
    • Fructus Rhamni – owoc szakłaku
    • Fructus Rhois – owoc sumaka (Rhus)
    • Fructus Ribis nigri – owoc porzeczki czarnej
    • Fructus Ribis uvae-crispae – owoc agrestu
    • Fructus Rubi fruticosi – owoc jeżyny
    • Fructus Rubi illecebrosi – owoc malinotruskawki (truskawkomaliny)
    • Fructus Rubi idaei – owoc maliny
    • Fructus Rusci – owoc myszopłochu
    • Fructus Sambuci nigri – owoc bzu czarnego
    • Fructus Sambuci racemosae – owoc bzu koralowego
    • Fructus Schisandrae – owoc cytryńca chińskiego
    • Frutus Sennae – owoc senesu
    • Fructus Silybi mariani – owoc ostropestu
    • Fructus Smilacis – owoc kolcorośli
    • Fructus Solani dulcamarae – owoc psianki słodkogórz
    • Fructus Sophorae – owoc szupinu (perełkowca)
    • Fructus Sorbi – owoc jarzębiny
    • Fructus Symphoricarpos (Symphoriae) – owoc śnieguliczki
    • Fructus Syringae – owoc lilaka
    • Fructus Syzygi Jambolani – owoc czapetki kuminowej
    • Fructus Tamarindi – owoc tamaryndowca
    • Fructus Taxi – owoc cisu
    • Fructus Tiliae – owoc lipy
    • Fructus Tribuli – owoc buzdyganku
    • Fructus Ulmi – owoc wiązu
    • Fructus Urticae – owoc pokrzywy
    • Fructus Uvae ursi – owoc mącznicy
    • Fructus Vaccini corymbosi – owoców borówki amerykańskiej
    • Fructus Vanillae – owoc wanilii
    • Fructus Viburni – owoc kaliny
    • Fructus Visci – owoc jemioły
    • Fructus Vitis idaeae – owoc borówki brusznicy
    • Fructus Vitis viniferae – owoc winorośli
    • Fructus Xanthi – owoc rzepienia

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY