FRUKTOTERAPIA (FRUCTOTHERAPY)
WZMOCNIJ SWÓJ ORGANIZM Z POMOCĄ OWOCÓW
ZDROWIE PŁYNIE Z NATURY – POZNAJ OWOCOWĄ TARCZĘ OCHRONNĄ DLA TWOJEGO ORGANIZMU.
PIERWSZY TAKI KURS W POLSCE
START CZERWIEC 2025
OPIS KURSU
TEMAT: Fruktoterapia (Fructotherapy) – wzmocnij swój organizm z pomocą owoców. – nr kursu: 0225/02
REKRUTACJA: do 23.05.2025 r.
PROWADZĄCY: dr n. biol. Henryk Różański, dr n. biol. Dominik Wróbel
FORMA KURSU: e-learning – kurs prowadzony jest w całości on-line
HARMONOGRAM WYKŁADÓW*:
1. |
14.06.2025 r. | 08:00 – 12:00 (przerwa 10:00 – 10:15) |
2. |
13.09.2025 r. | 08:00 – 12:00 (przerwa 10:00 – 10:15) |
3. |
11.10.2025 r. | 08:00 – 12:00 (przerwa 10:00 – 10:15) |
4. |
15.11.2025 r. | 08:00 – 12:00 (przerwa 10:00 – 10:15) |
5. |
06.12.2025 r. | 08:00 – 12:00 (przerwa 10:00 – 10:15) |
*Planowane daty spotkań on-line mogą ulec zmianie. W przypadku zaistnienia okoliczności mogących mieć wpływ na ww. harmonogram Kursu, Uczestnicy bezzwłocznie będą informowani przez Organizatora mailem i/lub telefonicznie.
PROFIL UCZESTNIKA:
Do udziału w Kursie Fruktoterapia zapraszamy osoby, które chcą zdobyć i poszerzyć swoją wiedzę nt. cech botanicznych drzew i krzewów owocowych, pochodzenia omawianych owoców, składu chemicznego, wartości odżywczych i właściwości farmakologicznych ponad 170 różnych owoców.
WARTOŚCI SZKOLENIA:
Owoc – Fructus jest organem złożonym. W jego tworzeniu bierze udział zalążnia słupka, niekiedy również inne części kwiatu, np. okwiat, liście przykwiatowe i dno kwiatowe. Te owoce, które powstają tylko ze słupka noszą nazwę owoców właściwych. Natomiast te, które wykształcają się z dodatkowych części kwiatu określane są mianem owoców szupinkowych, albo owoców rzekomych, np. u dzikiej róży.
Owoce zawierają liczne substancje odżywcze oraz lecznicze. Zawsze miały ogromne znaczenie dla gospodarki człowieka. Stanowią źródło pokarmu i leków. Bogate
są w witaminy, sole mineralne, kwasy organiczne, flawonoidy, a niektóre zawierają olejki eteryczne, alkaloidy, garbniki, irydoidy, glikozydy fenolowe, saponiny, żywice, gumy i szereg innych metabolitów. Część owoców jest zasobna w cukry, inne natomiast posiadają wysoką zawartość tłuszczów lub białek.
Farmakopee różnych krajów obejmują monografie rozmaitych owoców, jako surowców zielarskich, np. Farmakopea Szwajcarska XII z 2023 roku zawiera monografię Caricae Fructus, czyli owocu figowca, Farmakopea Polska XIII z 2023 roku uwzględnia monografię owocu kardamonu – Amomi Fructus. Owoce jako surowce oficjalne były i nadal
są stosowane do wyrobu różnych leków. Część owoców została wykreślona ze współczesnych farmakopei.
Większość owoców to produkty spożywcze. Wiele drzew i krzewów owocowych jest zatem uprawianych w krajach, których klimat na to pozwala. Sporo owoców jest też obecnie mało popularnych i sporadycznie używanych w lecznictwie, część ma tylko znaczenie w medycynie ludowej danego kraju.
Celem kursu jest przedstawienie rzetelnej, praktycznej i skondensowanej wiedzy na temat właściwości i możliwości zastosowania poszczególnych owoców w leczeniu
i profilaktyce chorób oraz niedoborów składników pokarmowych. Nie zostanie pominięty temat zastosowania owoców w pielęgnowaniu skóry. Poruszone zostaną też kwestie związane ze znaczeniem owoców w dietetyce. Omówione zostaną wybrane diety owocowe, polecane w leczeniu różnych chorób i zaburzeń metabolicznych. Podane będą przepisy na przygotowanie przetworów i preparatów z owoców. Kurs umożliwi Słuchaczom usystematyzowanie informacji na temat owoców jadalnych
i leczniczych, pochodzących z upraw oraz pozyskiwanych z naturalnych stanowisk ich występowania.
CO OTRZYMASZ JAKO UCZESTNIK SZKOLENIA:
> możliwość uczestniczenia w kursie on-line na żywo (łącznie 25 godzin lekcyjnych) na platformie Zoom
> linki do nagrań z poszczególnych spotkań wykładowych dla uczestników kursu dostępne będą po 14 dniach od dnia ich zakończenia. Wszystkie linki do nagrań będą aktywne przez cały czas trwania kursu.
> zajęcia prowadzone przez 2 wykładowców jednocześnie
> dostęp do panelu użytkownika na platformie ActiveNow
> możliwość uczestniczenia w sesji pytań na zakończenie wykładów
> certyfikat poświadczający udział w kursie po zdanym egzaminie końcowym lub zaświadczenie o uczestnictwie w kursie
> kontakt z organizatorem od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 – 16:00
PŁATNOŚCI:
KOSZT KURSU: 3 000,00 PLN*
Wszystkie wpłaty dokonywane przez Użytkownika w celu uiszczenia należności za udział w Kursie są dokonywane wybraną przez Użytkownika dostępną w Serwisie metodą płatności on-line, tj. przelew bankowy lub Tpay. Odbiorcą końcowym płatności za udział w kursie każdorazowo będzie AdiFeed Sp. z o.o.
- Konto AdiFeed Sp. z o.o. dla wpłat w PLN: ING PLN 21 1050 1025 1000 0090 8197 1583
- Konto AdiFeed Sp. z o.o. dla wpłat w EUR: ING EUR 42 1050 1025 1000 0090 8386 6682
W tytule przelewu należy podać: imię i nazwisko oraz nr KURSU.
*Organizator informuje, że istnieje możliwość płatności w ratach wg poniższego harmonogramu:
I rata | 1 000,00 PLN | opłata rekrutacyjna (zaliczka bezzwrotna): płatna po wysłaniu formularza zgłoszeniowego |
II rata | 500,00 PLN | opłata do dnia 05.09.2025 r. |
III rata | 500,00 PLN | opłata do dnia 03.10.2025 r. |
IV rata | 500,00 PLN | opłata do dnia 07.11.2025 r. |
V rata | 500,00 PLN | opłata do dnia 01.12.2025 r. |
RABATY:
-
-
- ABSOLWENTOM AKADEMII DR RÓŻAŃSKIEGO PRZYSŁUGUJE RABAT 500,00 PLN OD CENY REGULARNEJ
-
Organizator Kursu zastrzega sobie prawo do uruchomienia Kursu po osiągnięciu w procesie rekrutacji minimalnej liczby Uczestników Kursu, tj. 100 osób. W przypadku odwołania przez Organizatora Kursu, każdej osobie która uiściła opłatę rekrutacyjną zostanie zwrócona pełna kwota zapłaconej raty na warunkach określonych w Regulaminie, tj. w ciągu 14 dni od powzięcia takiej decyzji przez Organizatora Kursu.
Uczestnikowi, który dokonał pełnej jednorazowej opłaty za udział w Kursie, Organizator Kursu w przypadku odwołania zwróci pełną kwotę dokonanej wpłaty na warunkach określonych w Regulaminie, tj. w ciągu 14 dni od powzięcia takiej decyzji przez Organizatora Kursu.
TEMATYKA KURSU
- I Morfologia i anatomia owoców. Powstawanie owoców.
- II Metabolity pierwotne i wtórne występujące w owocach.
- III Właściwości odżywcze i farmakologiczne owoców. Sposób ich stosowania i przetwarzania. Podstawy fruktoterapii i receptury. Preparaty z owoców. Przetwory owocowe.
- IV Owoce w dietetyce.
- V Owoce w kosmetyce.
- VI Owoce w medycynie dawnej i współczesnej.
- VII Szczegółowe omówienie następujących owoców:
- Fructus Abelmoschi – owoc piżmianu
- Fructus Aceris – owoc klonu
- Fructus Actinidiae – owoc kiwi
- Fructus Aethusae – owoc blekotu
- Fructus Agni casti – owoc niepokalanka
- Fructus Alchemillae – owoc przywrotnika
- Fructus Alkekengi – owoc miechunki
- Fructus Alni – owoc olszy (olchy)
- Fructus Amelanchier – owoc świdośliwy
- Fructus Ammi visnagae (Ammeos visnagae fructus) – owoc aminka egipskiego
- Fructus Amorphae – owoc indygowca zwyczajnego (amorfy)
- Fructus Anthrisci – owoc trybuli
- Fructus Bidentis – owoc uczepu
- Fructus Bromeliae (Ananassae) – owoc ananasa
- Fructus Anethi – owoc kopru
- Fructus Angelicae – owoc dzięglu
- Fructus Archangelicae – owoc arcydzięgla
- Fructus Anisi – owoc anyżu
- Fructus Anisi stellati – owoc anyżu gwiadkowego (badianu)
- Fructus Apii – owoc selera
- Fructus Arbuti – owoc chróściny (drzewo poziomkowe, drzewo truskawkowe)
- Fructus Aroniae – owoc aronii
- Fructus Aurantii immaturus – niedojrzały owoc pomarańczy
- Fructus Berberidis – owoc kwaśnicy (berberysu)
- Fructus Betulae – owoc brzozy
- Fructus Cannabis – siemię konopne
- Fructus Capsici – owoc papryki
- Fructus Capsici annui – owoc papryki ostrej (pieprzowca rocznego)
- Fructus Cardamomi – owoc kardamonu
- Fructus Caricae papayae – owoc melonowca (papaja)
- Fructus Carpini – owoc grabu
- Fructus Carvi – owoc kminku
- Fructus Castaneae – owoc kasztana jadalnego
- Fructus Catalpae – owoc surmii (katalpy)
- Fructus Ceratoniae – owoc szarańczynu
- Fructus Chaenomeles – owoc pigwowca
- Fructus Citri aurantifoliae – owoc limonki
- Fructus Citri aurantia amari – owoc pomarańczy gorzkiej
- Fructus Citri decumae (racemosae) – owoc grejpfruta
- Fructus Autantii dulcis – owoc pomarańczy słodkiej
- Fructus Citri bergamottae – owoc bergamotki
- Fructus Citri grandis – owoc pomelo
- Fructus Citri limonii – owoc cytryny
- Fructus Citri reticulatae – owoc mandarynki
- Fructus Citrulli – owoc arbuza
- Fructus Cocois – owoc palmy kokosowej
- Fructus Colocynthidis – owoc burzanki lekarskiej
- Fructus Coriandri – owoc kolendry
- Fructus Corni – owoc derenia
- Fructus Coryli – owoc leszczyny
- Fructus Cotini – owoc perukowca
- Fructus Cotoneasteris – owoc irgi
- Fructus Crataegi – owoc głogu
- Fructus Cubebae – owoc pieprzu kubeba
- Fructus Cucumis – owoc ogórka
- Fructus Cucurbitae – owoc dyni
- Fructus Cucurbitae peponis var. giromontiinae – owoc cukini
- Fructus Cumini cymini – owoc kminu rzymskiego
- Fructus Cydoniae – owoc pigwy
- Fructus Cynosbati – owoc dzikiej róży (Fructus Rosae)
- Fructus Dactyli – owoc palmy daktylowej
- Fructus Dauci – owoc marchwi
- Fructus Ebuli – owoc bzu hebdu
- Fructus Echinocystis (Echinocystidis) – owoc kolczurki
- Fructus Elaterii (Fructus Ecbalii) – owoc oślego ogórka
- Fructus Empetri – owoc bażyny
- Fructus Euonymi (Evonymi) – owoc trzmieliny
- Fructus Fagi – owoc buku
- Fructus Fici – owoc figowca
- Fructus Foeniculi – owoc kopru włoskiego
- Fructus Forsythiae – owoc forsycji
- Fructus Fragariae – owoc poziomki
- Fructus Frangulae – owoc kruszyny
- Fructus Fraxini – owoc jesionu
- Fructus Heraclei – owoc barszczu
- Fructus Hippocastani – owoc kasztanowca
- Fructus Hippophae – owoc rokitnika
- Fructus Humuli – owoc chmielu
- Fructus Hylocerei – owoc pitaja
- Fructus Ilicis aquifolii – owoc ostrokrzewu kolczastego
- Fructus Impatiens (Impatiensis) – owoc niecierpka
- Fructus Juglandis – owoc orzecha włoskiego
- Fructus Juniperi – owoc jałowca (szyszkojagoda jałowca, Bacca Juniperi)
- Fructus Koelreuteriae – owoc roztrzeplinu
- Fructus Lauri – owoc wawrzynu
- Fructus Levistici – owoc lubczyku
- Fructus Ligustri – owoc ligustru
- Fructus Litchi owoc liczi
- Fructus Lonicerae – owoc wiciokrzewu
- Fructus Lonicerae kamtschaticae – owoce wiciokrzewu jadalnego (jagoda kamczacka)
- Fructus Maclurae – owoc żółtnicy
- Fructus Magnoliae – owoc magnolii
- Fructus Mahoniae – owoc mahonii
- Fructus Mali – owoc jabłoni
- Fructus Mangiferae indicae – owoc mango indyjskiego
- Fructus Garciniae – owoc mangostanu właściwego (garcinia)
- Fructus Mei – owoc wszewłogi
- Fructus Mespili – owoc nieszpułki
- Fructus Momordicae – owoc balsamki
- Fructus Mori – owoc morwy
- Fructus Musae – owoc bananowca (banan)
- Fructus Myrobalani (Myrobalanen, Fructus Chebulae) – owoc migdałecznika chebułowca
- Fructus Myrtilli – owoc borówki czernicy
- Fructus Oleae – owoc oliwki
- Fructus Opuntiae – owoc opuncji
- Fructus Ostryae – owoc chmielograbu
- Fructus Oxycocci – owoc żurawiny
- Fructus Paliuri spinae-christi – owoc dwukolczaka
- Fructus Papaveris immaturus – niedojrzałe makówki
- Fructus Paridis – owoc czworolistu
- Fructus Parthenocissi – owoc winobluszczu
- Fructus Passiflorae – owoc męczennicy
- Fructus Pastinacae – owoc pasternaku
- Fructus Paulowniae – owoc paulownia
- Fructus Perseae – owoc awokado
- Fructus Petroselini – owoc pietruszki
- Fructus Phaseoli sine semine – strączki fasoli bez nasion
- Fructus Phellandri – owoc kropidła wodnego
- Fructus Emblicae – owoc liściokwiatu garbnikowego
- Fructus Pimentae – owoc korzennika lekarskiego
- Fructus Piperis nigri – owoc pieprzu
- Fructus Platani – owoc platanu
- Fructus Polygonati – owoc kokoryczki
- Fructus Populi – owoc topoli
- Fructus Pruni armeniacae – owoc moreli
- Fructus Pruni avii – owoc czereśni ptasiej
- Fructus Pruni cerasi – owoc wiśni
- Fructus Pruni divaricatae – owoc ałyczy
- Fructus Pruni domesticae – owoc śliwy domowej
- Fructus Pruni laurocerasi – owoc laurowiśni
- Fructus Pruni padi – owoc czeremchy
- Fructus Pruni persicae – owoc brzoskwini
- Fructus Pruni spinosae – owoc tarniny
- Fructus Psidi – owoc gujawy (gruszli, guava)
- Fructus Punicae – owoc granatu
- Fructus Pyri – owoc gruszy
- Fructus Querci – owoc dębu
- Fructus Rhamni – owoc szakłaku
- Fructus Rhois – owoc sumaka (Rhus)
- Fructus Ribis nigri – owoc porzeczki czarnej
- Fructus Ribis uvae-crispae – owoc agrestu
- Fructus Rubi fruticosi – owoc jeżyny
- Fructus Rubi illecebrosi – owoc malinotruskawki (truskawkomaliny)
- Fructus Rubi idaei – owoc maliny
- Fructus Rusci – owoc myszopłochu
- Fructus Sambuci nigri – owoc bzu czarnego
- Fructus Sambuci racemosae – owoc bzu koralowego
- Fructus Schisandrae – owoc cytryńca chińskiego
- Frutus Sennae – owoc senesu
- Fructus Silybi mariani – owoc ostropestu
- Fructus Smilacis – owoc kolcorośli
- Fructus Solani dulcamarae – owoc psianki słodkogórz
- Fructus Sophorae – owoc szupinu (perełkowca)
- Fructus Sorbi – owoc jarzębiny
- Fructus Symphoricarpos (Symphoriae) – owoc śnieguliczki
- Fructus Syringae – owoc lilaka
- Fructus Syzygi Jambolani – owoc czapetki kuminowej
- Fructus Tamarindi – owoc tamaryndowca
- Fructus Taxi – owoc cisu
- Fructus Tiliae – owoc lipy
- Fructus Tribuli – owoc buzdyganku
- Fructus Ulmi – owoc wiązu
- Fructus Urticae – owoc pokrzywy
- Fructus Uvae ursi – owoc mącznicy
- Fructus Vaccini corymbosi – owoców borówki amerykańskiej
- Fructus Vanillae – owoc wanilii
- Fructus Viburni – owoc kaliny
- Fructus Visci – owoc jemioły
- Fructus Vitis idaeae – owoc borówki brusznicy
- Fructus Vitis viniferae – owoc winorośli
- Fructus Xanthi – owoc rzepienia
FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY
