FRUKTOTERAPIA (FRUCTOTHERAPY) 
ZDROWIE PŁYNIE Z NATURY – ZDOBĄDŹ TARCZĘ OCHRONNĄ
PIERWSZY TAKI KURS W POLSCE
START STYCZEŃ 2026 R.
OPIS KURSU
TEMAT: Fruktoterapia (Fructotherapy) – wzmocnij swój organizm z pomocą owoców. – nr kursu: 0225/02
REKRUTACJA: do 28.11.2025 r..
PROWADZĄCY: dr n. biol. Henryk Różański, dr n. biol. Dominik Wróbel
FORMA KURSU: e-learning – kurs prowadzony jest w całości on-line
HARMONOGRAM WYKŁADÓW*:
1. | 
31.01.2026 r. | 08:00 – 12:00 (przerwa 10:00 – 10:15) | 
2. | 
21.02.2026 r. | 08:00 – 12:00 (przerwa 10:00 – 10:15) | 
3. | 
21.03.2026 r. | 08:00 – 12:00 (przerwa 10:00 – 10:15) | 
4. | 
25.04.2026 r. | 08:00 – 12:00 (przerwa 10:00 – 10:15) | 
5. | 
23.05.2026 r. | 08:00 – 12:00 (przerwa 10:00 – 10:15) | 
*Planowane daty spotkań on-line mogą ulec zmianie. W przypadku zaistnienia okoliczności mogących mieć wpływ na ww. harmonogram Kursu, Uczestnicy bezzwłocznie będą informowani przez Organizatora mailem i/lub telefonicznie.
PROFIL UCZESTNIKA:
Do udziału w Kursie Fruktoterapia zapraszamy osoby, które chcą zdobyć i poszerzyć swoją wiedzę nt. cech botanicznych drzew i krzewów owocowych, pochodzenia omawianych owoców, składu chemicznego, wartości odżywczych i właściwości farmakologicznych ponad 170 różnych owoców.
WARTOŚCI SZKOLENIA:
Owoc – Fructus jest organem złożonym. W jego tworzeniu bierze udział zalążnia słupka, niekiedy również inne części kwiatu, np. okwiat, liście przykwiatowe i dno kwiatowe. Te owoce, które powstają tylko ze słupka noszą nazwę owoców właściwych. Natomiast te, które wykształcają się z dodatkowych części kwiatu określane są mianem owoców szupinkowych, albo owoców rzekomych, np. u dzikiej róży.
Owoce zawierają liczne substancje odżywcze oraz lecznicze. Zawsze miały ogromne znaczenie dla gospodarki człowieka. Stanowią źródło pokarmu i leków. Bogate
są w witaminy, sole mineralne, kwasy organiczne, flawonoidy, a niektóre zawierają olejki eteryczne, alkaloidy, garbniki, irydoidy, glikozydy fenolowe, saponiny, żywice, gumy i szereg innych metabolitów. Część owoców jest zasobna w cukry, inne natomiast posiadają wysoką zawartość tłuszczów lub białek.
Farmakopee różnych krajów obejmują monografie rozmaitych owoców, jako surowców zielarskich, np. Farmakopea Szwajcarska XII z 2023 roku zawiera monografię Caricae Fructus, czyli owocu figowca, Farmakopea Polska XIII z 2023 roku uwzględnia monografię owocu kardamonu – Amomi Fructus. Owoce jako surowce oficjalne były i nadal
są stosowane do wyrobu różnych leków. Część owoców została wykreślona ze współczesnych farmakopei.
Większość owoców to produkty spożywcze. Wiele drzew i krzewów owocowych jest zatem uprawianych w krajach, których klimat na to pozwala. Sporo owoców jest też obecnie mało popularnych i sporadycznie używanych w lecznictwie, część ma tylko znaczenie w medycynie ludowej danego kraju.
Celem kursu jest przedstawienie rzetelnej, praktycznej i skondensowanej wiedzy na temat właściwości i możliwości zastosowania poszczególnych owoców w leczeniu
i profilaktyce chorób oraz niedoborów składników pokarmowych. Nie zostanie pominięty temat zastosowania owoców w pielęgnowaniu skóry. Poruszone zostaną też kwestie związane ze znaczeniem owoców w dietetyce. Omówione zostaną wybrane diety owocowe, polecane w leczeniu różnych chorób i zaburzeń metabolicznych. Podane będą przepisy na przygotowanie przetworów i preparatów z owoców. Kurs umożliwi Słuchaczom usystematyzowanie informacji na temat  owoców jadalnych
i leczniczych, pochodzących z upraw oraz pozyskiwanych z naturalnych stanowisk ich występowania.
CO OTRZYMASZ JAKO UCZESTNIK SZKOLENIA:
> możliwość uczestniczenia w kursie on-line na żywo (łącznie 25 godzin lekcyjnych) na platformie Zoom
> linki do nagrań z poszczególnych spotkań wykładowych dla uczestników kursu dostępne będą po 14 dniach od dnia ich zakończenia. Wszystkie linki do nagrań będą aktywne przez cały czas trwania kursu.
> zajęcia prowadzone przez 2 wykładowców jednocześnie
> dostęp do panelu użytkownika na platformie ActiveNow
> możliwość uczestniczenia w sesji pytań na zakończenie wykładów
> certyfikat poświadczający udział w  kursie po zdanym egzaminie końcowym lub zaświadczenie o uczestnictwie w kursie
> kontakt z organizatorem od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 – 16:00
PŁATNOŚCI:
KOSZT KURSU: 3 000,00 PLN*
Wszystkie wpłaty dokonywane przez Użytkownika w celu uiszczenia należności za udział w Kursie są dokonywane wybraną przez Użytkownika dostępną w Serwisie metodą płatności on-line, tj. przelew bankowy lub Tpay. Odbiorcą końcowym płatności za udział w kursie każdorazowo będzie AdiFeed Sp. z o.o.
- Konto AdiFeed Sp. z o.o. dla wpłat w PLN: PEKAO PLN 78 1240 1066 1111 0011 5860 0595
 - Konto AdiFeed Sp. z o.o. dla wpłat w EUR: PEKAO EUR ’83 1240 1066 1978 0011 5860 0999
 
W tytule przelewu należy podać: imię i nazwisko oraz nr KURSU.
*Organizator informuje, że istnieje możliwość płatności w ratach wg poniższego harmonogramu:
| I rata | 
 1 000,00 PLN 750,00 PLN – tylko dla absolwentów Akademii dr Różańskiego  | 
opłata rekrutacyjna (zaliczka bezzwrotna): płatna po wysłaniu formularza zgłoszeniowego  | 
| II rata | 500,00 PLN | opłata do dnia 06.02.2026 r. | 
| III rata | 500,00 PLN | opłata do dnia 06.03.2026 r. | 
| IV rata | 500,00 PLN | opłata do dnia 10.04.2026 r. | 
| V rata | 500,00 PLN | opłata do dnia 08.05.2026 r. | 
RABATY:
- 
- 
- ABSOLWENTOM AKADEMII DR RÓŻAŃSKIEGO, KTÓRZY OPŁACĄ PEŁNĄ KWOTĘ 3000,00 PLN ZA UDZIAŁ W KURSIE PRZYSŁUGUJE RABAT 500,00 PLN OD CENY REGULARNEJ
 - ABSOLWENTOM AKADEMII DR RÓŻAŃSKIEGO, KTÓRZY WYBIERAJĄ FORMĘ PŁATNOŚCI RATALNĄ ZA UDZIAŁ W KURSIE PRZYSŁUGUJE RABAT 250,00 PLN OD CENY REGULARNEJ
 
 
 - 
 
Organizator Kursu zastrzega sobie prawo do uruchomienia Kursu po osiągnięciu w procesie rekrutacji minimalnej liczby Uczestników Kursu, tj. 100 osób. W przypadku odwołania przez Organizatora Kursu, każdej osobie która uiściła opłatę rekrutacyjną zostanie zwrócona pełna kwota zapłaconej raty na warunkach określonych w Regulaminie, tj. w ciągu 14 dni od powzięcia takiej decyzji przez Organizatora Kursu.
Uczestnikowi, który dokonał pełnej jednorazowej opłaty za udział w Kursie, Organizator Kursu w przypadku odwołania zwróci pełną kwotę dokonanej wpłaty na warunkach określonych w Regulaminie, tj. w ciągu 14 dni od powzięcia takiej decyzji przez Organizatora Kursu..
TEMATYKA KURSU
- I Morfologia i anatomia owoców. Powstawanie owoców.
 - II Metabolity pierwotne i wtórne występujące w owocach.
 - III Właściwości odżywcze i farmakologiczne owoców. Sposób ich stosowania i przetwarzania. Podstawy fruktoterapii i receptury. Preparaty z owoców. Przetwory owocowe.
 - IV Owoce w dietetyce.
 - V Owoce w kosmetyce.
 - VI Owoce w medycynie dawnej i współczesnej.
 - VII Szczegółowe omówienie następujących owoców:
- Fructus Abelmoschi – owoc piżmianu
 - Fructus Aceris – owoc klonu
 - Fructus Actinidiae – owoc kiwi
 - Fructus Aethusae – owoc blekotu
 - Fructus Agni casti – owoc niepokalanka
 - Fructus Alchemillae – owoc przywrotnika
 - Fructus Alkekengi – owoc miechunki
 - Fructus Alni – owoc olszy (olchy)
 - Fructus Amelanchier – owoc świdośliwy
 - Fructus Ammi visnagae (Ammeos visnagae fructus) – owoc aminka egipskiego
 - Fructus Amorphae – owoc indygowca zwyczajnego (amorfy)
 - Fructus Anthrisci – owoc trybuli
 - Fructus Bidentis – owoc uczepu
 - Fructus Bromeliae (Ananassae) – owoc ananasa
 - Fructus Anethi – owoc kopru
 - Fructus Angelicae – owoc dzięglu
 - Fructus Archangelicae – owoc arcydzięgla
 - Fructus Anisi – owoc anyżu
 - Fructus Anisi stellati – owoc anyżu gwiadkowego (badianu)
 - Fructus Apii – owoc selera
 - Fructus Arbuti – owoc chróściny (drzewo poziomkowe, drzewo truskawkowe)
 - Fructus Aroniae – owoc aronii
 - Fructus Aurantii immaturus – niedojrzały owoc pomarańczy
 - Fructus Berberidis – owoc kwaśnicy (berberysu)
 - Fructus Betulae – owoc brzozy
 - Fructus Cannabis – siemię konopne
 - Fructus Capsici – owoc papryki
 - Fructus Capsici annui – owoc papryki ostrej (pieprzowca rocznego)
 - Fructus Cardamomi – owoc kardamonu
 - Fructus Caricae papayae – owoc melonowca (papaja)
 - Fructus Carpini – owoc grabu
 - Fructus Carvi – owoc kminku
 - Fructus Castaneae – owoc kasztana jadalnego
 - Fructus Catalpae – owoc surmii (katalpy)
 - Fructus Ceratoniae – owoc szarańczynu
 - Fructus Chaenomeles – owoc pigwowca
 - Fructus Citri aurantifoliae – owoc limonki
 - Fructus Citri aurantia amari – owoc pomarańczy gorzkiej
 - Fructus Citri decumae (racemosae) – owoc grejpfruta
 - Fructus Autantii dulcis – owoc pomarańczy słodkiej
 - Fructus Citri bergamottae – owoc bergamotki
 - Fructus Citri grandis – owoc pomelo
 - Fructus Citri limonii – owoc cytryny
 - Fructus Citri reticulatae – owoc mandarynki
 - Fructus Citrulli – owoc arbuza
 - Fructus Cocois – owoc palmy kokosowej
 - Fructus Colocynthidis – owoc burzanki lekarskiej
 - Fructus Coriandri – owoc kolendry
 - Fructus Corni – owoc derenia
 - Fructus Coryli – owoc leszczyny
 - Fructus Cotini – owoc perukowca
 - Fructus Cotoneasteris – owoc irgi
 - Fructus Crataegi – owoc głogu
 - Fructus Cubebae – owoc pieprzu kubeba
 - Fructus Cucumis – owoc ogórka
 - Fructus Cucurbitae – owoc dyni
 - Fructus Cucurbitae peponis var. giromontiinae – owoc cukini
 - Fructus Cumini cymini – owoc kminu rzymskiego
 - Fructus Cydoniae – owoc pigwy
 - Fructus Cynosbati – owoc dzikiej róży (Fructus Rosae)
 - Fructus Dactyli – owoc palmy daktylowej
 - Fructus Dauci – owoc marchwi
 - Fructus Ebuli – owoc bzu hebdu
 - Fructus Echinocystis (Echinocystidis) – owoc kolczurki
 - Fructus Elaterii (Fructus Ecbalii) – owoc oślego ogórka
 - Fructus Empetri – owoc bażyny
 - Fructus Euonymi (Evonymi) – owoc trzmieliny
 - Fructus Fagi – owoc buku
 - Fructus Fici – owoc figowca
 - Fructus Foeniculi – owoc kopru włoskiego
 - Fructus Forsythiae – owoc forsycji
 - Fructus Fragariae – owoc poziomki
 - Fructus Frangulae – owoc kruszyny
 - Fructus Fraxini – owoc jesionu
 - Fructus Heraclei – owoc barszczu
 - Fructus Hippocastani – owoc kasztanowca
 - Fructus Hippophae – owoc rokitnika
 - Fructus Humuli – owoc chmielu
 - Fructus Hylocerei – owoc pitaja
 - Fructus Ilicis aquifolii – owoc ostrokrzewu kolczastego
 - Fructus Impatiens (Impatiensis) – owoc niecierpka
 - Fructus Juglandis – owoc orzecha włoskiego
 - Fructus Juniperi – owoc jałowca (szyszkojagoda jałowca, Bacca Juniperi)
 - Fructus Koelreuteriae – owoc roztrzeplinu
 - Fructus Lauri – owoc wawrzynu
 - Fructus Levistici – owoc lubczyku
 - Fructus Ligustri – owoc ligustru
 - Fructus Litchi owoc liczi
 - Fructus Lonicerae – owoc wiciokrzewu
 - Fructus Lonicerae kamtschaticae – owoce wiciokrzewu jadalnego (jagoda kamczacka)
 - Fructus Maclurae – owoc żółtnicy
 - Fructus Magnoliae – owoc magnolii
 - Fructus Mahoniae – owoc mahonii
 - Fructus Mali – owoc jabłoni
 - Fructus Mangiferae indicae – owoc mango indyjskiego
 - Fructus Garciniae – owoc mangostanu właściwego (garcinia)
 - Fructus Mei – owoc wszewłogi
 - Fructus Mespili – owoc nieszpułki
 - Fructus Momordicae – owoc balsamki
 - Fructus Mori – owoc morwy
 - Fructus Musae – owoc bananowca (banan)
 - Fructus Myrobalani (Myrobalanen, Fructus Chebulae) – owoc migdałecznika chebułowca
 - Fructus Myrtilli – owoc borówki czernicy
 - Fructus Oleae – owoc oliwki
 - Fructus Opuntiae – owoc opuncji
 - Fructus Ostryae – owoc chmielograbu
 - Fructus Oxycocci – owoc żurawiny
 - Fructus Paliuri spinae-christi – owoc dwukolczaka
 - Fructus Papaveris immaturus – niedojrzałe makówki
 - Fructus Paridis – owoc czworolistu
 - Fructus Parthenocissi – owoc winobluszczu
 - Fructus Passiflorae – owoc męczennicy
 - Fructus Pastinacae – owoc pasternaku
 - Fructus Paulowniae – owoc paulownia
 - Fructus Perseae – owoc awokado
 - Fructus Petroselini – owoc pietruszki
 - Fructus Phaseoli sine semine – strączki fasoli bez nasion
 - Fructus Phellandri – owoc kropidła wodnego
 - Fructus Emblicae – owoc liściokwiatu garbnikowego
 - Fructus Pimentae – owoc korzennika lekarskiego
 - Fructus Piperis nigri – owoc pieprzu
 - Fructus Platani – owoc platanu
 - Fructus Polygonati – owoc kokoryczki
 - Fructus Populi – owoc topoli
 - Fructus Pruni armeniacae – owoc moreli
 - Fructus Pruni avii – owoc czereśni ptasiej
 - Fructus Pruni cerasi – owoc wiśni
 - Fructus Pruni divaricatae – owoc ałyczy
 - Fructus Pruni domesticae – owoc śliwy domowej
 - Fructus Pruni laurocerasi – owoc laurowiśni
 - Fructus Pruni padi – owoc czeremchy
 - Fructus Pruni persicae – owoc brzoskwini
 - Fructus Pruni spinosae – owoc tarniny
 - Fructus Psidi – owoc gujawy (gruszli, guava)
 - Fructus Punicae – owoc granatu
 - Fructus Pyri – owoc gruszy
 - Fructus Querci – owoc dębu
 - Fructus Rhamni – owoc szakłaku
 - Fructus Rhois – owoc sumaka (Rhus)
 - Fructus Ribis nigri – owoc porzeczki czarnej
 - Fructus Ribis uvae-crispae – owoc agrestu
 - Fructus Rubi fruticosi – owoc jeżyny
 - Fructus Rubi illecebrosi – owoc malinotruskawki (truskawkomaliny)
 - Fructus Rubi idaei – owoc maliny
 - Fructus Rusci – owoc myszopłochu
 - Fructus Sambuci nigri – owoc bzu czarnego
 - Fructus Sambuci racemosae – owoc bzu koralowego
 - Fructus Schisandrae – owoc cytryńca chińskiego
 - Frutus Sennae – owoc senesu
 - Fructus Silybi mariani – owoc ostropestu
 - Fructus Smilacis – owoc kolcorośli
 - Fructus Solani dulcamarae – owoc psianki słodkogórz
 - Fructus Sophorae – owoc szupinu (perełkowca)
 - Fructus Sorbi – owoc jarzębiny
 - Fructus Symphoricarpos (Symphoriae) – owoc śnieguliczki
 - Fructus Syringae – owoc lilaka
 - Fructus Syzygi Jambolani – owoc czapetki kuminowej
 - Fructus Tamarindi – owoc tamaryndowca
 - Fructus Taxi – owoc cisu
 - Fructus Tiliae – owoc lipy
 - Fructus Tribuli – owoc buzdyganku
 - Fructus Ulmi – owoc wiązu
 - Fructus Urticae – owoc pokrzywy
 - Fructus Uvae ursi – owoc mącznicy
 - Fructus Vaccini corymbosi – owoców borówki amerykańskiej
 - Fructus Vanillae – owoc wanilii
 - Fructus Viburni – owoc kaliny
 - Fructus Visci – owoc jemioły
 - Fructus Vitis idaeae – owoc borówki brusznicy
 - Fructus Vitis viniferae – owoc winorośli
 - Fructus Xanthi – owoc rzepienia
 
 
FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY
